Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is. Zwarte thee en oolong moeten gezet worden met water dat net van de kook is (98°). Het water mag niet te lang koken zodat het nog voldoende zuurstof vasthoudt. Groene en witte thee kunnen het beste gezet worden met gekookt water afgekoeld tot 70° – 90° Celsius (handig is het om een koude theepot op te warmen met kokend water, waardoor het water afkoelt en er vervolgens de thee aan toe te voegen). De extractietijd wordt in grote mate bepaald door de grootte van het theeblad. Hieronder een overzichtstabel met een nauwkeurige temperatuursaanduiding per theesoort. Deze tabel is specifiek samengesteld voor de theesoorten uit Brandmeesters assortiment.
Assam, BM Earl Grey, Ceylon, Darjeeling 1st flush, Darjeelin, Earl Grey, Keemun, Lapsang Souchon, Lapsang Souchon Superieur, Rozenthee, Sikkim, Smokey Earl Grey & Yunnan.
98°C – 3 tot 4 minuten
Pu Ehr
100°C – 3 tot 4 minuten
Gunpowder, Groen-Citroen & Groene Earl Grey
80°C – 3 minuten
Sencha & Sencha Superieur
80°C – 2 tot 3 minuten
Pai Mu Tan
98°C – 3 tot 4 minuten
Formosa Choisest & Formosa Toppest
98°C – 3 tot 4 minuten
Jamijn & Jasmijn Superieur
98°C – 3 minuten
Pepermunt, Kamille, Verveine, Yerba Mate & Rooibos
100°C – 4 tot 10 minuten
De thee dient donker en droog bewaard te worden, ver verwijderd van andere sterk geurende producten zoals koffie en specerijen. Door langdurige blootstelling aan licht en lucht gaan smaak en aroma sterk achteruit.